maanantai 28. syyskuuta 2015

Tasavertainen avioliitto vs. Aito avioliitto

Edellisessä blogipostauksessani paljastin olevani homoseksuaali ja seurustelevani miehen kanssa. Tämä ei sinänsä ollut mikään salaisuus, en vain kokenut tarvetta aiemmin ilmoittaa asiasta, koska se ei juurikaan vaikuta blogini sisältöön.
Mutta, päätinpä kuitenkin kertoa asian, koska on sellaisia asioita joista haluan myös kirjoittaa ns. homoseksuaalin näkökulmasta.

Ennen pakolaiskeskustelua, yksi suurimmista puheenaiheista viime kuukausina on taas ollut avioliitto-keskustelu, josta on puhuttu jo vuosia ja josta varmaan vielä (valitettavasti) tullaan puhumaan vuosia. Lakialoite tasavertaisesta avioliittolaista meni läpi ja lain on tarkoitus astua voimaan vuonna 2017, ellei sitten lakialoite avioliiton säilyttämisestä naisen ja miehen välisenä mene läpi ja kumoa tämän aiemman aloitteen, jota ajaa takaa paljon otsikoissa oleva Aito avioliitto- yhdistys.

Olen tehnyt oman mielipiteeni selväksi niin facebookissa omassa profiilissa, kuin myös kaveripiirissä. No, kaveripiirissä ja perheessä muutenkin kaikki ovat tasavertaisen avioliiton puolesta, koska lähipiirini on suvaitsevainen, eikä kenelläkään ole ollut minunkaan homoseksuaalisuutta vastaan mitään.

Miksi sitten tasavertainen avioliittolaki halutaan vielä kumota? Onko kyse pelosta, ennakkoluuloista, vanhoista perinteistä vai siitä pelosta, että lapsi menettää oikeuden äitiin ja isään? Tässä postauksessa aion niitä asioita pohtia.

Syyt, joiden takia halutaan kumota:

1. Lapsi menettää oikeuden biologiseen äitiin ja isään

Omalla tavallani ymmärrän tämän pelon, koska kyllä varmasti jokaista lasta jossain vaiheessa elämää alkaa kiinnostamaan, ketkä on hänen biologiset vanhempansa tai miksi he eivät ole kasvattaneet häntä? Minä itse olen sijaislapsi, joka kuuden kuukauden ikäisenä sijoitettiin sijaisperheeseen, kun biologiset vanhempani eivät pystyneet minusta huolehtimaan. Ja kyllä minäkin kyselin sijaisvanhemmilta biologisista vanhemmistani. 

Mutta, sitäkin tärkeämpää on että lapsi kasvaa turvallisessa ja rakastavassa ympäristössä, jossa hänestä välitetään, jossa häntä tuetaan ja tarjotaan eväät hyvään elämään.
Mielestäni sateenkaariparit pystyvät yhtä lailla tämän tarjoamaan, niin kuin heteroparitkin.

Sen lisäksi yh-äitejä ja isiä on olemassa erittäin paljon. 

2. Kaksi isää ei voi korvata äitiä tai toisinpäin.

Ei voikaan, mutta yhtä lailla he pystyvät tarjoamaan edelleen sitä rakkautta ja turvaa mitä lapsi tarvitsee. Kun lapsi syntyy, hän ei osaa ns. "vaatia" itselleen miehen tai naisen mallia, vaan sitä rakkautta ja hoivaa. 

Lapsi jää myös ilman miehen tai naisen mallia yh-tapauksissa, ellei mies tai nainen löydä itselleen uutta kumppania. Lapsi myös imee kehittyessään vaikutteita ympäristöstä. Joten hän voi oppia sukupuolen mallia, niin lähipiiristä, ystävien vanhemmista, päiväkodin ihmisistä, kummeista jne.

3. Lasta aletaan kiusaamaan, kun hänellä on kaksi isää tai äitiä

Minusta on ikävää, että kiusaamiselle annetaan minkäänlaista syytä. Kiusaaminen on aina väärin ja kiusaamista tapahtuu koko ajan, joka puolella maailmaa, niin kouluissa, työyhteisöissä, kuin niiden ulkopuolellakin.
Kiusaaminen lähtee usein vanhempien tai ystävien asenteista, jos vanhemmat opettaa lapsensa niin ettei mitään massasta poikkeavaa saa hyväksyä jne. niin on aika todennäköistä, että lapsi alkaa juuri siten käyttäytymään.
Syy siis pitää löytää sille, miksi kiusaaja kiusaa? Eikä, että miksi kiusattua kiusataan.

MITÄ SITTEN TULEE ITSE AVIOLIITTOON?

  Avioliitto on miehen ja naisen välinen

Avioliiton tulisi olla kahden ihmisen välinen ja sitä kohti ollaankin koko ajan menossa. En ymmärrä, miten jotkut ihmiset sekoittavat avioliiton automaattisesti lapsen adoptointiin, tai sitten vertaavat että jos homoliitot hyväksytään, niin kohta hyväksytään kolmen ihmisen välinen avioliitto tai naimisiinmeno eläimen kanssa.

Ensinnäkään kaikki ihmiset eivät edes halua lapsia, olipa sitten kyse hetero tai homoseksuaaleista ym. Ja vielä mitä ulkoiseen adoptioon tulee, niin adoptiota hakevat joutuvat käymään läpi tarkan seulan, ketkä voivat adoptoida lapsen ja ketkä ei.

Ja mitä tulee kolmeen ihmiseen tai naimisiinmenoon eläimen kanssa, niin avioliitto on kahden ihmisen välinen rakkauden sopimus, jossa molemmat osapuolet sitä haluavat ja ovat täydessä ymmärryksessä asian kanssa.
Ei eläin ymmärrä tällaisia asioita ja on muutenkin puolustuskyvytön.
Siksi onkin uskomatonta, miten jotkut voivat ees verrata noita asioita keskenään.

Kolmen ihmisen väliseen avioliittoon en osaa oikein sanoa mitään. Minulle itselleni avioliitto on kahden ihmisen välinen, mutta toisaalta onko se minulta mitenkään pois jos kolme ihmistä haluavat keskenään naimisiin ja ovat onnellisia?
Minun puolestani, go for it. Mutta itse en siihen ryhtyisi.

---

Vastaväitteitä on monia, mutta toisaalta kaikilla on oikeus mielipiteeseen.
Lisääkin näitä väitteitä on, mutta jos alkaisin kaikista kirjoittamaan, tästä tekstistä tulisi kilometrin mittainen, eikä tätä jaksaisi enää kukaan lukea. 

Ja kaikkea ei tarvitse hyväksyä, en minäkään hyväksy tosiaankaan kaikkea mitä maailmassa tapahtuu, mutta asioiden kanssa voi oppia elämään. Ja aina voi miettiä miten käyttäytyy toisia ihmisiä kohtaan. Niinhän sitä sanotaankin, että kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Vihan ja ikävät ennakko-asenteet voi yrittää kääntää positiiviseksi ajattelutavaksi. Positiivinen ajattelutapa parantaa myös elämänlaatua.

Minun mielestäni ilman vihaa ja syrjintää, maailma olisi niin paljon parempi paikka elää :)

Mitä te lukijat olette mieltä tasavertaisesta avioliitosta?
Onko se hyvä juttu vai kuuluuko mielestänne avioliitto vain miehelle ja naiselle?
Jos, niin miksi?
Entä adoptio-oikeus? Saako mielestänne mies- tai naispari adoptoida lapsen vai ei?

- Rakastunut mies





12 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Ja ihan tutkimustenkin mukaan sateenkaariperheiden lapset on keskimäärin onnellisempia kun heteroperheiden lapset. Olisko syynäkin ihan se, että sateenkaaripariskunnat ei voi saada vahinkolapsia. Mun mielestä se argumentti lapsen äidistä ja isästä on siis jo muutenkin kaadettu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Tuo voi olla paljon mahdollista kyllä. Lisäksi oon miettinyt, että sekin saattaa vaikuttaa, kun sateenkaariparit varmasti opettavat lapselle jo ihan pienestä pitäen, että ihmisiä ei saa syrjiä minkään eroavaisuuden takia, vaan kaikkia tulee kunnioittaa ikään, sukupuoleen, ihonväriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

      Tietysti myös monet heteroparitkin kasvattavat lapsensa näillä arvoilla, mutta voi olla että se on vielä yleisempää juuri sateenkaaripareilla, kun he ovat itse saattaneet kokea syrjintää.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Asiaa!
    Tosi hyvä teksti. Itse olen tottakai tasavertaisen avioliiton tukija/kannattaja koska kyllä se rakkaus on yhtä paljon aito rakkaus – sukupuolella ei ole eikä pitäis olla väliä.
    En tajua miten se joidenki ihmisten elämää näköjään haittaa ja äklöttää niin paljon jos joku heille tuntematon ihmispari haluaa mennä naimisiin, vaikka saman sukupuolen edustajia ovatkin. Miksi pitää alkaa toisten onnellisuutta ja tasavertaisuutta vastustamaan?
    Ollaan me kaikki ihmisiä loppupeleissä. Jumalauta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Näinpä juuri. Ei luulis olevan keneltäkään pois, jos kaksi ihmistä haluaa mennä naimisiin, vaikka ne oliskin mies tai naispari.
      Kaikki tosiaan ollaan ihmisiä ja jokaisella on oikeus onneen ja rakkauteen. Ei oo kellään oikeutta tulla sitä poisottamaan ja nalkuttamaan, että kuinka heidän mielestä se on niin ja näin.. ja kuinka raamatussakin sanotaan jne..

      Tällaiset vastustajat on niin kapeakatseisia ja tuntuvat elävän jossain omassa täydellisessä kuplassa, jossa mitään poikkeavaa ei ymmärretä. Kannattavat vanhoja perinteitä tai ovat muuten vaan rasistisia. Suomessa tuntuu muutenkin välillä olevan niin ahdasmielistä porukkaa kaiken suhteen, että oon joskus miettiny, että oon syntyny ihan väärään maahan :D

      Toki onhan sitä rasistisuutta ja paljon pahempaakin monessa muussakin maassa ja onhan Suomi mennyt onneksi asioissa eteenpäinkin, mutta paljon on vielä maailmassa matkaa siihen harmoniaan, jossa ihmiset voisivat vain elää suvassa sovussa.
      (Tuskin tulee niin koskaan käymään, ainakaan omana elinaikana :D)

      Poista
  4. Hyvä kirjotus! En ymmärrä miksi ihmisten on niin vaikea hyväksyä tuota että samaa sukupuolta olevat saisivat mennä naimisiin, ihmisiähän he ovat missä muutkin. Samalla tavalla he rakastavat tosiaan niinkun heterotkin, ei homous/lesbous tee ihmisestä yhtään sen huonompaa. Kannatetaan tasa-arvoista avioliittolakia ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Joo sitä oon saanu itseki monesti ihmetellä, että miten se kenenkään toisen ihmisen elämää hetkauttaa jos kaksi miestä tai naista menee naimisiin. Miksei vaan voi olla toisten ihmisten puolesta onnellinen?
      Mutta sille ei valitettavasti mitään voi, että noita suvaitsemattomia ihmisiä niin paljon maailmaan mahtuu :/ ajatteleeko ne sit asiaa uskonnon, perinteiden vai minkä ihmeiden kautta..

      toivottavasti tuleva sukupolvi on jo vähän viisaampaa, vaikka on nykyisissäkin ihmisissä jo niitä viisaita :)

      Poista
  5. Omasta mielestäni tasa-arvoinen avioliitto on todella harhaan johtava nimitys. Avioliittohan on jo tasa-arvoinen! Jokainen yli 18-vuotias, homo tai hetero, voi solmia avioliiton vastakkaista sukupuolta olevan yli 18-vuotiaan homon tai heteron kanssa. Nythän tässä ollaan muuttamassa avioliiton määritelmää, jolloin todellakin parempi sana on sukupuolineutraali avioliitto. Avioliitossahan on tähän asti ollut neljä kriteeriä: 1. se on rajattu kahden ihmisen välille 2. nämä kaksi ihmistä ovat mies ja nainen 3. avioliiton solmijan tulee olla yli 18-vuotias ja 4. lähisukulaiset eivät voi avioitua keskenään. Jos avioliittoa pidetään homopareja syrjivänä, niin tämänhän perusteella kaikki kriteerit pitäisi purkaa. Mitä väärää nyt siinä on, jos viisi toisiaan rakastavaa sukulaismiestä haluavat mennä keskenään naimisiin?

    On täysin selvä asia, etteivät aidon avioliiton ja sukupuolineutraalin avioliiton kannattajat kykene koskaan pääsemään yhteisymmärrykseen, koska arvopohja on niin erilainen. Toki asioista voi keskustella ja toista yrittää ymmärtää, mutta niin se vain loppujen lopuksi on. Itse en kyseistä lakimuutosta kannata ennen kaikkea sen takia, koska olen vakaamuksellinen kristitty. En voi kuitenkaan pakottaa ihmisiä toimimaan omien arvojeni mukaan, joten silloin lain tuleminen on vain hyväksyttävä.

    Suvaitsevaisuus ei ole sitä, että hyväksytään kaikenlaiset teot. Aito suvaitsevaisuus on sitä, että hyväksytään kaikki ihmiset heidän teoistaan tai eriävistä mielipiteistään huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jokainen yli 18-vuotias, homo tai hetero voi solmia avioliiton vastakkaista sukupuolta olevan yli 18-vuotiaan homon tai heteron kanssa", <-- anteeksi, mutta minun mielestä tässä argumentissa ei ole mitään järkeä.
      Onhan se nyt sanomattakin selvää, että tuskin kukaan homo haluaa naimisiin vastakkaisen sukupuolen homoseksuaalin eli lesbon kanssa taikka heteronaisen, koska homoseksuaali ei tunne romanttista vetovoimaa ym. vastakkaista sukupuolta kohtaan.

      Kyllä minäkin naisia rakastan, mutta ystävinä. En tunne heihin henkistä tai fyysistä vetovoimaa, se ei ole minulle luonnollista. Olen syntynyt tällaiseksi.

      Ja eihän tässä laissa olla puuttumassa kun vain yhteen avioliiton kriteerin, kriteeriin numero kaksi. Avioliitto on minunkin mielestäni kahden ihmisen välinen sopimus rakkaudesta ja siitä että ollaan toisen kanssa kunnes kuolema erottaa, eikä mielestäni siinä ole mitään väärää tai keneltäkään pois jos kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä, oli sitten kyseessä hetero tai homopari - niin haluavat mennä naimisiin.

      Jokaisella on varmaankin omanlaisensa käsitys suvaitsevaisuudesta. Ei tarvitsekaan kaikkea hyväksyä tai kaikesta tykätä, mutta minusta on silti väärin ja epäreilua, jos joku minulle vieras ihminen tulisi sanomaan että minä en saa mennä avioon rakastamani ihmisen kanssa. Siihen ei kenelläkään ole oikeutta.

      Kiitos kuitenkin kommentistasi.

      Poista
    2. Nythän on kysymys siitä, mikä on avioliitto. Avioliitto käsitteenä/konseptina/instituutiona on tähän asti ollut naisen ja miehen välinen liitto (lisäksi heidän tulee olla yli 18-vuotiaita eivätkä he saa olla lähisukulaisia). Sinä puolestasi ajattelet, että avioliitto on kahden toisiaan rakastavat ihmisen liitto, jolloin sukupuolella ei ole mitään merkitystä. Eli nythän lakimuutosta on ajettu avioliiton määritelmän muuttamiseksi tasa-arvon nimissä, vaikka ei kyse ole mistään tasa-arvosta, koska avioliitto on jo tasa-arvoinen. Jokainen voi mennä halutessaan naimisiin. Solmia avioliiton, joka on määritetty näillä neljällä kriteerillä. Kymmenen vuotta sitten luotiin uusi konsepti eli rekisteröity parisuhde, jota on taas määrittäneet toiset kriteerit. Sekin on tasa-arvoinen, koska kuka tahansa voi halutessaan solmia rekisteröidyn parisuhteeseen.

      Ja nimenomaan; tässä ollaan puuttumassa VAIN yhteen kohtaan, jota pidetään syrjivänä tai epätasa-arvoisena. Ja sitten, kun kohta kaksi on poistettu, avioliitto on tasa-arvoinen. Siis mitä? Eihän ole. Tällä logiikalla pitäisi poistaa kaikki avioliiton kriteerit, koska nythän se sitten syrjii moniavoisia. Jos kahden ihmisen välisessä rakkaudessa ei ole mitään pahaa, niin, millä oikeudella sinä kiellät sitten avioliiton vaikkapa juuri neljältä sukulaismieheltä? Hehän eivät voi saada keskenään lapsia, joten sukurutsauksesta ei tulisi ongelmaa.

      Poista
    3. Kysympä, että mitä merkitystä sukupuolilla on avioliitossa?
      Eikös avioliitto kuitenkin solmita nimenomaan rakkaudesta ja siitä, että haluaa toisen kanssa jakaa elämän?

      Ja mitä tulee avioliittoon ja rekisteröityyn parisuhteeseen, niin ne eivät ole samanvertaisia keskenään. Kyllä, avioliittoon voi mennä jokainen täysi-ikäinen, mutta edelleen se on ristiriidassa sen asian kanssa, että homoseksuaali ei halua avioon vastakkaisen sukupuolen kanssa. Kun taas mitä tulee rekisteröityyn parisuhteeseen, niin sen saavat rekisteröidä niin hetero kuin homoparit. Eli onhan siinä ero. Lisäksi rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton oikeudelliset asiat ovat erilaiset.

      En tiedä oletko mies tai nainen, tai aviossa vai et, mutta solmisitko sinä rakastamasi kumppanin kanssa rekisteröidyn parisuhteen, kun sinulla on oikeus avioliittoon? Tuskimpa.

      Lisäksi mä en ymmärrä mikä pelko ihmisillä on, että kun homot ja lesbot saa mennä naimisiin, niin kohta ollaan poistamassa muita kriteereitä ja kohta moniavioiset ym. alkavat vaatimaan, että heilläkin pitää olla oikeus avioon. Me eletään nyt tätä hetkeä ja tähän kakkoskriteeriin on tulossa se muutos. Mielestäni on turhaa elää tulevaisuudessa ja miettiä: mitä jos sitten, mitä jos sitten? - tavalla.

      Enkä tietääkseni ole missään vaiheessa kieltänyt neljää sukulaismiestä menemään keskenään naimisiin. Olen vain esittänyt oman mielipiteen, että itselleni avioliitto on kahden välinen, kahden täysi-ikäisen ihmisen.
      Se ei silti tarkoita sitä että yrittäisin kieltää asiaa.

      Tämä ei nyt tarkoita suinkaan sitä, että se olisi minusta normaalia ja luonnollista, jos nämä neljä sukulaismiestä menisi naimisiin, mutta hetkauttaisiko se minun elämääni suuntaan tai toiseen? Ei.

      Joten en ymmärrä, miksi joidenkin ihmisien elämää niin paljon hetkauttaa se, jos kaksi miestä tai naista menee naimisiin.
      Jokaisen kannattaisi keskittyä siihen omaan elämäänsä loppujen lopuksi, ei muiden.

      Poista
    4. Tämä on kyllä sellainen asia, jota ei yhdellä kommentilla saa tyhjentävästi selitettyä.

      Mutta kyllä, avioliiton kannalta sukupuolella on merkitystä. Tasa-arvo toteutuu täysin silloin kun kaikilla miehillä ja naisilla on yhtäläinen oikeus mennä, avioliiton luonteen huomioon ottaen, keskenään naimisiin. Olisi moraalisesti väärin rajoittaa tätä oikeutta sellaisten seikkojen perusteella, jotka ovat avioliiton kannalta täysin epäolennaisia (kuten ihonväri). Mutta sukupuoli on olennainen tekijä. Se että osapuolet ovat vastakkaista sukupuolta on aina ollut avioliiton olennainen perusta. Ei pelkästään rakkaus. Avioliiton ideana on liittää yhteen toisiaan rakastavat mies ja nainen, jotta lapsilla olisi biologiset, rakastavat vanhemmat.

      Sukupuolineutraalia avioliittolakia perustellaan tasa-arvolla, koska avioliittoa pidetään nykyisellään syrjivänä. On hirvittävän tekopyhää vaatia vain yhden kriteerin poistamista. Jos sukupuolella ei ole enää merkitystä, niin miksi määrälläkään enää olisi. Se syrjii nyt moniavioisia. Pelko on täysin aiheellinen, koska, kun tämä lakimuutos menee läpi, ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita kieltää avioliittoa vaikka juurikin viideltä sukulaismieheltä, jos perustelut menevät sarjassamme "mitä väärää rakkaudessa nyt on".

      Ja tokihan saat olla sitä mieltä kuin olet, vaikka se minun mielestäni on yllä olevaan vedoten epäjohdonmukaista.

      Ja kyllähän lakimuutos vaikuttaa esimerkiksi kouluissa siihen, miten avioliittoa opetetaan. Yhdysvalloista on ikäviä esimerkkejä siitä, että kaikki homoseksuaalisuutta vastaan esille otettu kritiikki nähdään syrjivänä.

      Mutta kuten jo ylempänä totesin, en minä voi pakottaa toisia elämään minun arvojen mukaisesti. Silloin on vaan hyväksyttävä tällaiset lakimuutokset ja elettävä niiden kanssa, vaikken ajattelekaan samoin. Haluan myös korostaa tässä vaiheessa, että hyväksyn kyllä homot ihmisinä siinä missä muutkin, mutta en vain näe homosuhteita millään tavalla luonnollina tai oikeina. Eli en todellakaan ylenkatso heitä tai muuta vastaavaa. Ei ole minun tehtäväni tuomita ketään, mutta ei se myöskään tarkoita sitä, että minun pitäisi vaieta asioista, joita en pidä oikeina.

      Kiitos tästä keskustelusta. Ymmärrän kyllä näkemyksesi, mutta en vain yksinkertaisesti ole samaa mieltä. :D Toivottavasti selittäminen aukaisi hieman sitä, mitä minä ajattelen.

      Poista